WAT is nou die vrije meningsuiting?

Uit: het binnenkort te verschijnen “Vrijheid van meningsuiting voor beginners” door Renzo Verwer

“Geregeld hoor je dat ‘niet alle meningen vrij hoeven te zijn’. Want moet je Hells Angels kunnen uitschelden voor ‘klootzakken!’ en moet de politie je dan bewaken zodat je die mening kunt uiten? Moet pesten kunnen? Met díe redenering wordt ook geweld van islamitische terroristen verklaard: radicale moslims zijn tot in hun ziel geraakt.

Het zijn interessante vergelijkingen, veelal vergezeld van het begrip fatsoen, en ze komen in elk debat over de vrijheid van meningsuiting terug. Ze worden gemaakt door onnadenkenden. Fatsoen is niet in wetten te regelen.

De vrijheid van meningsuiting gaat in eerste instantie niet om onderling ‘zeggen wat je wilt’, maar is een contract tussen overheid en burger. Het betekent dat autoriteiten niet vooraf censuur kunnen plegen op opinies[1]. Daarom maakt de vrijheid van meningsuiting prominent deel uit van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de Nederlandse Grondwet. In die Grondwet, en ik zal hier later nog op ingaan, is vastgelegd dat je bijvoorbeeld een cartoon, artikel, film of boek kunt openbaar maken zonder toestemming te vragen. Dat openbare debatten niet verboden worden. Dat je een mening kunt hebben zonder angst zomaar gevangen te worden gezet. Vrijheid van meningsuiting gaat over het publieke debat, niet om iemand op straat uitschelden. Echter, ook het publieke debat, waarin je toch tegen een stootje moet kunnen, kent wetgeving die de vrijheid inperkt.

We hebben in Nederland prachtige wetten met betrekking tot opinies, maar politici en uitvoerende instanties willen liever geen vrije opinies wanneer deze hen, of de betrokkenen op dat moment, niet aanstaan. En zo pakken ze demonstranten op tijdens de intocht van Sinterklaas. Grondwet? Neeeee, een kinderfeestje mag niet verstoord worden! En juist door de arrestaties en de eruit voortvloeiende publiciteit wordt het wel verstoord…

We zijn hier oneindig vrijer dan in een land als Noord-Korea, maar de echte vrijheid van meningsuiting wordt hier te lande te weinig uitgedragen. En al helemaal niet door de mensen die hierin een voortrekkersrol  zouden moeten hebben: politici en gezagsdragers. De ‘boven ons gestelden’, zoals Theo van Gogh ze noemde.

[1]          Buiten de overheidscensuur zijn er ook nog andere vormen van censuur. Er is censuur-achteraf door gebruikersplatforms als Facebook, Twitter en andere internetsites. Zet een blote vrouwenborst – tepel zichtbaar- op Facebook en binnen een dag wordt de foto geblokkeerd. Youtube verwijderde in 2014 onthoofdingsfilms van IS, Twitter verwijderde links ernaar. Wie echter wil, zal die filmpjes vinden, bijvoorbeeld op het Nederlandse tpo.nl.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s