Al-Jaberi, Spruyt, Verwer. wo. 25 november De balie A’dam.

Podium / wo 25 nov / 20:30

Fuck de vrijheid van meningsuiting!

Abulkasim Al Jaberi over de dubbele moraal in Nederland ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting

“Mijn ‘fuck’ was gericht tegen zwarte piet, tegen racisme, tegen islamofobie en dan pas de koning.”

Volgens Abulkasim Al-Jaberi is de vrijheid van meningsuiting is niets meer dan een goedkoop ideologisch wapen om moslims te dehumaniseren en mensen van kleur het zwijgen op te leggen. De activist die landelijke bekendheid verwierf door het zogenaamde ‘Fuck de Koning’ incident. Al-Jaberi betoogt dat niet iedereen in dezelfde mate toegang heeft tot vrijheid van meningsuiting. “Zo verliezen mensen in Nederland hun baan voor het bekritiseren van Israël terwijl ambtenaren en journalisten een carrière bouwen op Islamofobie.”

Al-Jaberi noemt de vrijheid van meningsuiting “één van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse identiteit, maar het gepronk met het vrije woord verhult het repressieve gezicht van de Nederlandse staat. De recente arrestaties van anti-racisme activisten onderschrijven dit onderdrukkende karakter.”

In een vlammend betoog zal Al Jaberi uiteenzetten waarom mensen van kleur slechts beperkt toegang hebben tot vrije meningsuiting om vervolgens met Bart Jan Spruyt in debat te treden over dit prangende vraagstuk. Beide heren zullen discussiëren over o.a. het recht op meningsuiting en de plicht tot meningsvorming. Kunnen we in Nederland zomaar alles roepen? ‘Denk eerst eens even na voor je je mening geeft’, aldus Bart Jan Spruyt.

Renzo Verwer, auteur van Vrijheid van meningsuiting voor beginners zal aan het begin van het programma politici, gezagsdragers en burgers oproepen de vrijheid van meningsuiting nu eindelijk eens serieus te nemen en de eigen mening eens te relativeren. De avond wordt gepresenteerd door Bahram Sadeghi.

 

Aanbevolen literatuur:

 

Vrijheid van meningsuiting voor beginners
auteur: Renzo Verwer

De vrijheid van meningsuiting ligt onder vuur – en het is nooit anders geweest. Vrijheid is nu eenmaal eng, voor burger en gezag. Vrijheid van meningsuiting voor beginners wil – op vrije en scherpe wijze – een aantal basisbegrippen uitleggen. Verwer benadrukt dat op het gebied van meningen we allen beginners zijn en laat zien dat we allemaal worstelen op dit gebied.
Lees meer

Bestel dit boek 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s